Grafisch ontwerp en grafische vormgeving

Grafisch ontwerper Rotterdam

Als grafisch ontwerper zult u zeer vertrouwd moeten zijn met verschillende media en in staat moeten zijn het juiste medium te kiezen dat in de gegeven omstandigheid moet worden gebruikt. Vrijwel zeker zult u vertrouwd moeten zijn met de standaardmethoden van publicatie, zowel in gedrukte als in elektronische vorm, zodat u de meest geschikte vorm voor uw product kunt kiezen en ervoor kunt zorgen dat het zich onderscheidt van de massa.

U moet in staat zijn het verschil te begrijpen tussen lay-out en visueel ontwerp, en weten hoe u de beschikbare hulpmiddelen moet gebruiken om de beste resultaten te verkrijgen zonder de belangstelling van de lezer te verliezen. Als uw doel is om indruk te maken, moet u een krachtig ontwerp gebruiken dat onmiddellijk de aandacht trekt. U moet in staat zijn de nieuwste technologieën te gebruiken en weten hoe u grafische ontwerpsoftware moet gebruiken om het gewenste ontwerp op het scherm te kunnen genereren. In elk geval omvat het werk van een grafisch ontwerper elementen als kunst, letterontwerp, animatie, fotografie, en zelfs bedrijfstoepassingen.

Werkgelegenheid Vooruitzichten

Grafisch ontwerpers zijn veelgevraagd, en het vakgebied groeit snel. Het U.S. Bureau of Labor Statistics (BLS) voorspelt een toename van 25% in grafisch ontwerp banen van 2006 tot 2016. Omgekeerd verwacht het BLS een banengroei van 19,7% voor andere beroepen.

Grafisch ontwerp lijkt misschien een niche vakgebied, maar het is in feite een van de meest diverse en snelst groeiende vakgebieden ooit. En de verwachting is dat het nog concurrerender zal worden. Waarom? Waarom dat zo is? Omdat de concurrentie voor banen zo groot is. Er zijn grafisch ontwerpers die freelance werken, in de reclame, tijdschriften, kranten en op het internet. Veel freelance grafisch ontwerpers worden ook opvoeder en docent. Het vakgebied heeft een uitstekende algemene werkzekerheid, mits er vraag naar blijft.

Nu steeds meer jongeren op school zitten, zijn hogescholen en universiteiten op zoek naar goed opgeleide, vakbekwame ontwerpers om bij te dragen aan het leerproces. Het gebruik van grafisch ontwerp in deze context is niet beperkt tot websites en promotiemateriaal, maar omvat ook gedrukte berichtgeving en marketing, bedrijfsliteratuur en -verpakkingen, brochures, marketingliteratuur en reclame.

Het is ook een zeer technologisch gebied, dus als je geïnteresseerd bent in het krijgen van betrokken bij een carrière in verband met computers, kan het raadzaam zijn om meer te leren over web design of animatie. Beide zijn grafisch ontwerp, maar ze maken gebruik van andere media dan de meeste. De behoefte aan grafisch ontwerpers wordt vergroot door de computertechnologie die wordt gebruikt om het kunstwerk te produceren. Werkgevers zoeken dan ook vaak grafisch ontwerpers die handig zijn met computers en in staat zijn om de softwareprogramma’s te gebruiken die nodig zijn om beelden te produceren.

Salarisschaal

Het mediaan jaarsalaris voor grafisch ontwerpers in mei 2008 was $42.400. icks kregen ook de volgende uurlonen: $25.00-$60.00 per jaar voor grafisch ontwerpers ($41.500), $19.00-$30.00 voor foto-editors ($31.000), en $18.00-$25.00 voor web designers ($31.500).

Verwachte groei

Grafisch ontwerpers zullen in de komende jaren een algemene groei zien. De BLS voorspelt dat de werkgelegenheid ongeveer net zo snel zal groeien als het gemiddelde voor alle beroepen tot 2016, een magere 2,5 procent. Sommigen verwachten echter een veel snellere groei, die ook in andere sectoren is waargenomen. De topsectoren waarin grafisch ontwerpers werkzaam zijn, zijn reclame (aksivet.com heeft een afdeling grafisch ontwerp) en drukkerijen. Verwacht wordt dat reclame en drukkerijen zullen blijven groeien, zodat offshore banen zullen blijven floreren.

Grafische ontwerpen worden in veel verschillende contexten gebruikt, zoals geschenkartikelen, logo’s, brochures, productverpakkingen, televisie- en filmproductie, en productdemonstratie. De belangrijkste onderdelen van grafisch ontwerp zijn: kleur, grafiek, fotografie en typografie. De lagere en middenniveaus van grafisch ontwerp carrières vereisen een meer technische vaardigheden, zoals computersoftware kennis en animatie software, in aanvulling op een creatief oog. Het bedrijfsleven kan verwelkomen grafisch ontwerpers met ervaring in corporate grafisch ontwerp of reclame, of degenen die hebben uitgevoerd formele opleiding in visuele communicatie.

Grafische carrières zijn inderdaad uitdagend, maar er is een grote mate van vrijheid en groeipotentieel in dit veld. Het Bureau of Labor Statistics verwacht dat veel kleine bedrijven de vraag naar grafisch ontwerpers zullen blijven stimuleren. Naarmate nieuwe internetsites ontstaan, zullen reclamebureaus het voortouw nemen in merchandisingontwerpen. Grafische ontwerpen kunnen ook het domein van het webontwerp binnengaan, aangezien bedrijven sjablonen gebruiken in combinatie met coderingssoftware om Internetpagina’s te creëren. De samensmelting van gedrukte en elektronische media kan onvoorziene resultaten opleveren, zoals interactieve of 3-D grafische ontwerpen. De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos.

Scroll to top